Kezdőlap
Használat feltételei
Kapcsolat
Aktuális hírek
Eladó kiscicák
Kezdőlap
Angol bulldog
Szibériai macska
Sphynx macska
Chihuahua
Eladó kiskutyák
Galéria
Sphynx macska

 

Kétségtelenül szokni kell a látványt, a szfinx macska ugyanis szinte teljesen szőrtelen, csupasz bőrét legfeljebb hamvas pihék borítják, esetleg a farkán figyelhető meg némi csenevész szőrzet.

Honnan származik a szfinx macska?

Nevével ellentétben a szfinx macska mögött nem áll évezredes múlt. Ez a csupasz bőrű, hatalmas fülű, szoborszerűen méltóságteljes macska egy hűvös éghajlatú országból, Kanadából származik. Ott egy spontán mutációként jelent meg a házimacskák között 1966-ban.

Int.Ch.Bogey-Man Jason of Alexander    Int.Ch.Bogey-Man Jason of Alexander

Csupasz bőrű, pihés szőrű szfinx cicus

A hímek heréin is található körülbelül egy centiméternyi hullámos szőrzet. Egyike a nem mindennapi macskáknak, nemcsak ritkasága, hanem kinézete és tapintása miatt is. Bőre bársonyosan puha, sima, kissé zsíros tapintású.

Sphynx macska 

A pigmentáció a bőrön jelenik meg. Denevér-szerű fülei, ék alakú feje, karcsú teste, vékony végtagjai teszik különlegessé. Számos színváltozata van.

Élénk, intelligens a szfinx macska

A szfinx macska temperamentumos, játékos, élénk, intelligens, de kezelhető és nagyon szeretnivaló cica. Rendkívül emberközpontú. Nagyon jól kijön a többi fajtával, de uralkodó természete miatt mindig ő akar a domináns vezető lenni. Bátran szembeszáll a nála akár kétszerte nagyobb betolakodóval is. A kiállításokon egyaránt kedvence a közönségnek és a bíróknak is. Nagyon sikeres és imád szerepelni.

Sphynx macska 

Etetés

A lényeg, hogy jó minőségű kajával etess! Van belőle bőven, lehet válogatni. Vizet kell adni a száraz eledelhez! Emellett naponta adj az ételükhöz aprított főtt csirkét és annak levét! (Felnőtt és kölyök macskáknak egyaránt lehet.)

Szemtisztítás

Mivel a szfinx macskáknak nincs szemhéja, szemüket könnyedén érheti piszok. Ügyelj arra, hogy a macska szeme legyen mindig tiszta és fényes, keményedés- és váladékmentes!

Fürdetés

Macskája válogatja. Eleinte hetente egyszer fürdesd, de amint kiismered kedvenced szükségleteit, a fürdetést is azután igazíthatod. Ügyelj arra, hogy amit használsz, az gyengéd legyen, ne okozzon kiütéseket és ne szárítsa cicád bőrét!

Kochav Ha-Carmel Lifelong Desire of Alexander

Körömvágás

Mivel nem szeretnéd karmait műtét útján eltávolíttatni, ezért fontos (főleg a bútorok érdekében), hogy a szfinx karma tompa legyen. Ez könnyű feladat!!! Várd meg, míg kedvenced megpihen az öledben, vegyél egy körömvágót, nyomd ki a karmokat úgy, hogy összeszorítod a lábát és vágd le őket! Néhány alkalom után könnyebben fog menni és macskád észre sem fogja venni, mit csinálsz. Vigyázz, nehogy belevágj az eleven húsba! Ha a szfinx karmai világos színűek és enyhén áttetszőek. Van egy sötét vörös rész a karomnál, az már a hús! Ha megvágod, biztosan észreveszed, mert kedvenced fújni fog rád. A sötét macskák esetében ez valamivel nehezebb, de addig vágj le a karom végéből, amíg a puha részhez nem érsz! Én általában fürdetés után szoktam levágni a karmaikat, mikor meleg törülközőbe vannak csavarva és száradnak.

Fülek tisztítása

Ez szintén macskáról macskára változhat. A fültisztító rendkívül szükségszerű! Macskád fülében felhalmozódhat a gusztustalan, fekete fülzsír, ha nem tisztítod rendszeresen.

Körömágy tisztítása

A szfinx macska karmait egy fekete, viaszos anyag lepheti el. Én baba törlőkendőt használok ennek eltávolítására.

Bezár

happy_easter.jpg.png